You are here

La Generalitat de Catalunya i el Consell General dels Pirineus Orientals renoven l'acord-marc de cooperació transfronterera

Promotors:

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, i la presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, han signat avui la renovació de l’acord-marc de cooperació transfronterera entre el Consell General dels Pirineus Orientals i la Generalitat de Catalunya. L’acte tingué lloc durant la tarda del 5 de febrer al Palau de la Generalitat.

La signatura de l’Acord entre la Generalitat de Catalunya i el Consell General dels Pirineus Orientals (CGPO) té com objectiu estrènyer els vincles institucionals i consolidar la col·laboració entre el Consell General dels Pirineus Orientals i la Generalitat de Catalunya.

La presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals ha celebrat la signatura d’aquest acord que “permetrà continuar i aprofundir” les relacions i la col·laboració entre “la Catalunya del sud i la del nord”. En la mateixa línia s’ha expressat el conseller de la Presidència convençut que l’acord “reforçarà els lligams” entre dos territoris que “comparteixen nombrosos vincles a nivell econòmic o cultural”. Entre el CGPO i la Generalitat hi ha un treball en comú des de l’any 2006. El text de l’actual conveni és una actualització i una conseqüència de l’anterior. Aquesta trajectòria és un exemple de col·laboració institucional permanent i de bones pràctiques de la cooperació transfronterera en el marc dels objectius comunitaris. La cooperació transfronterera per ser encara més productiva ha de tenir continuïtat en el temps. En aquest sentit, aquests nou anys d’acord des del 2006 i la seva renovació fins el 2019, prorrogables fins el 2023, demostren que existeix una estratègia compartida dins l’Espai Català Transfronterer (ECT).

D’una manera especial es fa esment als treballs de cooperació per a desenvolupar iniciatives transfrontereres ‑innovadores, pragmàtiques i operatives‑ que millorin la vida quotidiana dels ciutadans de l’Espai Català Transfronterer i resolguin els problemes derivats dels efectes-frontera. En aquest moment la Generalitat de Catalunya i el CGPO estan treballant sobre estratègies comunes en àmbits com Economia, Joventut, Transports, Agricultura i Prevenció d’incendis, i en tenen d’altres en preparació (Turisme, Senderisme, etc.). L’objectiu a curt termini és treballar sinèrgies en la programació estratègica comuna i materialitzar les propostes a través de nous projectes europeus.

Tot aquest esforç és especialment significatiu en aquest moment històric d’inici d’un nou període de programació d'ajuts de la Unió Europea (2014-2020), en el qual la cooperació transfronterera serà un dels eixos fonamentals. Aquests incentius a la cooperació s’emmarquen dins l’objectiu d’integració europea i els principis fundacionals de la UE.

El Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya impulsa aquest acord-marc mitjançant la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea (Direcció general de Relacions Exteriors i Delegació del Govern a França i Suïssa), la Delegació territorial del Govern a Girona i la Casa de la Generalitat a Perpinyà.

La notícia també s'ha fet ressò als mitjans de comunicació. A continuació podeu veure-hi els enllaços:

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/1-territori/10-administracions/820030-renoven-lacord-de-cooperacio-amb-la-catalunya-del-nord.html

http://www.vilaweb.cat/acn/ultima-hora/4230367/20150205/generalitat-consell-general-pirineus-orientals-renoven-lacord-marc-cooperacio-transfronterera.html

http://www.aldia.cat/espanya/noticia-govern-consell-general-dels-pirineus-orientals-renoven-seu-acord-cooperacio-20150205182422.html